Forum
3 farklı kültürel sorun; Din, Geleneksel alışkanlıklar ve yaşam tarzı
Örneğin yemek konusundaki seçicilik kısmında farklı kültürler tüketim sırasında dini önceliklerine göre seçim yapıyorlar. Bu duruma göre sık sık problemler oluşuyor. Alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu durumun sürekliliğini getirdiği için düzeltmekte sorun yaşanılıyor. Bu kalıplara katkıda bulunan güçler ise dinler ve geleneklerdir. Düşünceler bu durumun devamlılığını sağlıyor ve katkıda bulunan güç kuvvetli olduğu için değiştirilmesi oldukça zor. Fakat bunla alakalı çözümler üretip dezavantajlı oldukları durumu avantaja çevirip ya da onlara çözüm üreterek bu durumu değiştirmeye çalışıyoruz. Kültür birleşmesi/kaynaşması ile birlikte bu problemleri zamanla eritebiliriz.
Bu resimde neler oluyor?
Bir adam, kadın ve çocuk görüyorum. Kadın ve adamın evli olmadığını ve çocuğunda onların olmadığını düşünüyorum. Adam çok rahat oturuyor ancak kadının çekimser bir oturuşu var. Çocuk hayvanlarla oynuyor. Onlara mama vermiş olabilir. Kedi rahatsız olmadan orda oturmuş. Park gibi bir yerdeler. Çocuk ve kadın akraba olabilir. Çocuğun elbisesinin üstü yok.
Ne söyletiyorsun?
Çocuğun hayvanları sevmesinden kadın rahatsız olmuş gibi.
Daha ne bulabilirsin?
Farklı kültürden insanların bir arada durduğunu, bisikletin arkasına zincirleme taşıma eklendiğini, çocuğun hayvan sever olduğunu, kadının bir şeylerden rahatsız olduğunu, adamında aşırı rahat olduğunu görebiliyorum.
Resmi çeşitlilik tanımına nasıl bağlayabilirsiniz?
Çeşitlilik konusunu sergileyen bir resim olabilir. Resimde farklı hayvanlar , farklı cinsiyetler, farklı kültürler, farklı yaşlar ve farklı ırklar var.
Ayrımcılık , Eğitim
Örneğin kadın erkek eşitsizliği. Ülkemizde kadınlar ve erkekler hak alanında eşit olsalar bile uygulamada eşit değillerdir. Kadınlar bir çok alanda ayrımcılığa maruz kalıyorlar. İş yerlerinde aynı işi yapmalarına rağmen daha az maaş alıyorlar veya aynı eğitime ve yeterliliğe sahip kadın ve erkek işe başvurduğunda erkeği tercih ediyorlar. Özel şirketler ve devlet daireleri bu sistemi sürdürüyor. Bu durum değiştirilebilinir. Şirketlerde ve devlet dairelerinde kadın erkek eşitliği baz alınmalıdır hem çalışan sayısı hemde maaşı bakımından. Bu durumun yetersiz eğitimden kaynaklandığını düşünüyorum.
Ayrımcılık , Eğitim, Gelenek görenekler
Örneğin kadın erkek eşitsizliği. Aile içinde kadın ve erkeğin rolü. Kadınlar aile içinde daha fazla iş yükü üstleniyorlar. Çalışan bir kadın ve çalışan bir erkeği ele alalım. Bu çift aynı saatte işe gidip gelse bile evde temizlik, yemek ve çocuk bakımını kadın yapıyor. Eğitim ve gelenek göreneklerimiz yüzünden ev işi ve çocuk bakımını kadına yüklüyorlar. Bu durum eğitimle değişebilir. Gelenek ve göreneklerimiz bunun sürmesine sebep oluyor.
Resimde farklı renk tenlerine sahip ve farklı jenerasyonda bireyler görüyorum. Bunlar birbirinden habersiz ve eylemde bulunuyorlar. Örneğin; oturan adam çocuğu seyrediyor, kadın başka bir yöne bakıyor ve çocuk bir şeylerle ilgileniyor. Birbirinden farklı davranışlar aynı sahnede yer alabiliyor. Bu da çeşitliliğin toplumsal yansıması diye düşünüyorum.